Lída Horká - programy pro děti
Lída Horká – programy pro děti
↑ Nahoru

Výrobky mléčné


Omlouvám se, prozatím je výroba mléčných výrobků pozastavena.

Do odvolání.

Vítám tě na stránkách mé nabídky mléčných výrobků, budeš-li si chtít něco objednat klikni na objednávku.

Jestli se nejdříve chceš dovědět co vyrábím, přečíst si informace o produktech a nebo si počíst co z výrobků uvařit, tak čti dál.

                                                                                                                                                                                        

Pár informací o výrobě a zpracování mléka, jak to dělám a co k tomu používám.

Vyrábím mléčné dobroty. Dovedu zpracovat maximálně 160 l mléka, takže prodej je podle toho omezený, když se objedná víc výrobků, bohužel dodám až při další várce příští týden.

Mám pokoru k mléku, i ke kravičkám. Obojí jsou živý organismus a potřebují své rituály a pravidla, které se nesmí porušit, jinak se spustí spousta nepřijemností.

Fermentované mléčné výrobky jsou darem, pokladem pro naše tělo, které tak moc potřebuje podporovat, aby jsme tu spolu mohli být dlouho a plnohodnotně.

Jak ráda k tomu přispěji, JO!!!

Do mých výroků nedávám žádná éčka, proto je nutné je brzy sníst.Používám mléko od jersejek a to z ranče Bělečko a nebo z Apolenky. A beru mléko z Tuněchod od tračen.

Přidávám mléčné kultury a syřidlo k zasýření. Sýření není žádný chemický proces. Jde pouze a jen o působení enzymů. Klasicky se k tomuto účelu využívá enzym chymosin, nebo nově také pepsin. Ano, to je přesně ten enzym, který užíváte pro podporu trávení. Při srážení mléčné bílkoviny dochází k enzymatickému štěpení mléčné bílkoviny

U výrobků, které musím pasterovat se přidává pár kapek chloridu vápenatého ( neboli vápenná sůl, výrazně zlepšuje strukturu sýřeniny, reguluje poměr soli v mléce a přispívá k sýření pasterovaných mlék)

Solná lázeň je z vody a soli, na úpravu pH používám vinný ocet.Do všeho vkládám lásku a zkušenosti získané na mlékárenské škole v Kroměříži.

Děkuji Báře Víškové, jenž má domácí mlékárnu za Mělníkem, a já jsem jejím garantem, ta mi dává cenné rady.

Hotové výrobky jsou vždy ve čtvrtek k vyzvednutí K Pardubičkám 65.

V případě volných dnů a prázdnin se může stát, že budu mít zavřeno. Vše je na domluvě - přes mobil 603116244

Výrobky, které nabízím:

SÝROVÉ NÍTĚ

NÍTĚ

Nítě, vyráběné z mléka o tučnosti 2%.

Nejdříve vyrobím vlastní sýr, který nechám prokysat na pH tažnosti, nechám sýr dozrát-odpočinout, rozehřeju lázeň na vysokou teplotu, ve které pak ručně vytahuji sýr na nítě, po sléze je koupeme v solné lázni, sušíme a nechám dozrát.

Zauzluji a navážím dle vašeho přání.

A vy už si večer u vína, televize nebo s přáteli můžete přikusovat.

FARMÁŘSKÝ SÝR z mléka o tučnosti 3,5%, jedna porce se pohybuje okolo 150 g, balím i po více g, stačí napsat do objednávky , - doporučená trvanlivost 5 dní, ale my to skladujeme i týden, a když si je pak zalijete olivovým olejem, tak je to žrádlo!

Nabízím tyto druhy:

   MIMOŇ bez příchutě

  ČECH  s bršlicí kozí nohou, pažitkou, pepřem a solí, zalitý olejem, něco málo o bršlici: https://www.awashop.cz/brslice-kozi-noha-c1499/   MÁJEC s rajčaty  

   MONGOL s česnekem   IND s bazalkou i vlašskými ořechy   MEXIČAN - s chilli   ŘEK - s naklíčenou pískavicí, neboli řeckým senem. Něco málo o pískavici: https://magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/piskavice-recke-seno-na-traveni-proti-vraskam-i-jako-afrodisiakum/ ITAL- s italským kořenímPIRÁT ze středomoří s koriandrem, červenou paprikou, solí a pepřemí. Od babičky Evičky.


SYROVÁTKA od Lidunky -  Pozor je to sytá potravina plná bílkovin. Doporučuji ji konzumovat dopoledne, aby ji tělo mohlo správně využít. Syrovátka a její blahodárný přínos: Přispívá ke zdraví nervů, neboť snižují hladinu glukózy v krvi a krevní tlak. Projevy moderního života, jako je obezita, vysoký krevní tlak, únava a stres můžete změnit právě pravidelnou konzumací syrovátky. Kyselina mléčná pak snižuje nadměrné množství hub a bakterií ve střevech, pravidelná konzumace syrovátky se doporučuje také při problémech se zácpou, nadýmáním, kolikou a při chronickém zánětu střev.

Více se o syrovátce dozvíte: : https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/syrovatka-zazracny-pripravek-na-hubnuti-a-krasnou-plet-102685.


MÁSLO STOLNÍ ( ze zakysané smetany, kratší trvanlivost, lepší chuť)

PODMÁSLÍ - při stloukání másla vzniká podmáslí, samo o sobě je sladké, nechám ho zakysat a plním do lahví. Podmáslí stejně jako kefír blahodárně působí na naš zažívání. Má malý obsah tuku, takže je vhodné při nejrůznějších dietách. Podmáslí má vysoký obsah vápníku. Navíc je v něm i více lecitinu, který je potřebný pro lepší činnost mozku. Něco málo o podmáslí  https://www.denik.cz/z_domova/podmasli-20170126.html


KEFÍR- vyrábím ho z mléka o 3,5% tuku, které zaočkuji kefírovou kulturou a vznikne výborný kefír, který musíte rozmíchat než ho začnete pít, je tak hustý a krásně perlinkuje. Kefír pochází z Kavkazu aTibetu. Bakterie kefíru metabolizují na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i lidé s laktózovou intolerancí. Kefír velmi mocně podporuje celkovou detoxikaci organismu díky bakteriím mléčného kvašení, které zabíjí aflatoxiny( jeden z nejsilnějších známých karcinogenů) a další zdraví škodlivé houby.

Blahodárné účinky kefíru: https://www.slimming.cz/kefir-a-5-prinosu-tohoto-napoje/

JOGURTY:

vyrábím v balení okolo 200g, dle přání vám udělám i větší množství.

JOGURT: bílý vyzrálý jogurt vyrobený z mléka o 3,5 tuku.

JOGURT ŘECKÉHO TYPU: výborný jogurt vyrobený z 2% tučného mléka, odkapaný a vyzrálý.


TVAROH : vyrábím z mléka 3,5% tučného, prokysávám a vykapávám a s láskou pozoruji jak se mění mléko na superpotravinu, kterou pro vás pak vyšlehávám aplním podle vašeho přání do sklenic. Už si berete i kilová balení. To vám chválím, protože doma vyrobený tvaroh je další super potravina pro naše tělo, bílkovina a ještě prokysaná, co víc si přát pro zdravý vývoj těla. Má pozitivní vliv na střevní mikrobiom. Je zdrojem minerálních látek a vitamínů.


FERMENTOVANÝ CELOŽITNÝ CHLÉB: Dám naklíčit slunečničit, lněné semínko, z vlastního kvásku zadělám kvas a nechám fermentovat 12 hodin, pak ještě nechám prozrát žitnou mouku dalších 8 hodin i se semínky, a peču - zapařuju a s láskou balím. Takto vyrobený chléb je vhodný pro celiaky, protože díky fermentaci je lepek rozložený na enzymy a nepoškodí střeva. Naklíčená semínka jsou pro nás lépe stravitelná a nesou důležité hodnoty pro naše zdraví. Můžu vyrobit i bez semínek.


RECEPTY

RECEPTY S FARMÁŘSKÝM SÝREM

Sýr můžeme napíchnout na klacek opíkák a nad otevřeným ohněm jako buřt opéct, je to mňamina! Od Hanky z Krkonoš.

Sýr můžeme naložit do oleje a přidat do salátů.Od Lidunky

Bršlici kozí nohu můžeme uvařit jako špenát, chutná vítečně a je pikantn



Recepty ze syrovátky:

     SYROVÁTKOVÉ NÁPOJE PRO DLOUHOVĚKOST:

Osvěžující džusík: do vychlazené syrovátky si nalej džusík, vylouhuj mátu s meduňkou a nebo ji pij jen tak.

Js svačinka ze syrovátky (jahodová od Srnečků) : plnohodnotná svačina plná vitamínů a bílkoviny s probiotiky, jak na to: zmražené jahody dej do sklenice, přidej 1/5 banánu a zalej syrovátkou - čapni mixér a vše rozmixuj.

SYROVÁTKOVÁ POLÉVKA OD SRNEČKŮ: https://www.labuznik.cz/recept/syrovatkova-polevka-moji-babicky/

Recepty z kefíru, podmáslí i jgurtu

Saláty od Mišuse: do mísy nastrouháme okurku, nebo nakrájíme na kolečka, nebo natrháme hlávkový salát, osolíme, opepříme necháme ovládnout a spojit tyto chutě a zalejeme jednou z mléčných prokysaných dobrot. Nemůžete udělat lepší potěšení pro váš pupík!

AJRAN od Irisi: lahodný nápoj, který je vhodný, když je velké teplo, jste unavený či sedíte s přáteli u vína, slivočky a je vám moc hezky. Do 1/2 sklenice nalejete kefír, podmáslí či jogurt, dolejete chladnou vodou, můžete i přidat sůl a pepř, dle libosti. Je to velmi osvěžující nápoj, a nejen to, zvládne díky tomu i kocovinku, která by vás mohla čekat po posezení s přáteli.

RECEPTY Z TVAROHU

TVAROHOVÉ TĚSTOVINY slovenský recept od Vjerušky: Na pánvi osmaž cibulku, uzený maso, přidej tvaroh a promíchej. Pak do uvařených těstovin zamíchej. Osol jak potřebuješ, i pepř je vítán. No a jez, je to fakt ŽRASO. Rychlý, výborný a výživný.


RECEPTY Z BRŠLICE

 Špenát: na másle zpěníme cibulku, přidáme nasekanou bršlici, osolíme, opeoříme, přidáme česnek a vajíčko, můžeme přidat i smetánku od Lidunky a je to. S bramborovým knedlíkem a pečeným masem, fakt dobrota.


 DOKUMENTACE Z VÝROBY

Výroba másla a podmáslí:

stloukám a je smetana, už se odděluje podmáslí, slévám podmáslí a budu propírat krásné žluté máslo

                             


Tvaroh už odkapává:

Farmářský sýr, prokrajuji, míchám a zraje v košíčkách

           

Tato doba mě zastavila v práci s dětmia nabídla mi nové věci.

Děti nemám v plánu opustit, věřím, že se to zařídí, tak, že se moje cesta neoddělí od dětského světa, je to moje všechno. Jen teď pud sebezáchovy ve mě oprášil moje první vzdělání a světe div se - TĚŠÍ A BAVÍ MĚ TO.